Hvad er Filharmonisk Kor Aalborg

Hvis du som korsanger har lyst til at synge i et af Nordjyllands bedste klassiske kor, og samtidig medvirke ved opførelse af store kor- og orkesterværker med et professionelt symfoniorkester, er Filharmonisk Kor i Aalborg måske noget for dig.

Filharmonisk Kor Aalborg er et koncertkor der årligt synger mindst et større værk med orkester. Ofte er det koncerter sammen med Aalborg Symfoniorkester, men også med andre, lidt mindre ensembler. Derudover har koret også hvert år flere a capella koncerter på programmet sammen med korets egen dirigent Michael Bojesen. Ved a capellakoncerterne synges, som oftest, et blandet repertoire af kormusik. Repertoiret spænder bredt, dog primært i den klassiske genre.

I påsken 2024 har koret lavet en stor flot koncert med J.S. Bach’s Johannespassion for kor, orkester og solister – med Michael Bojesen i spidsen for det hele.

Sommeren 2024 byder på sommerkoncerter. En af dem er under Vendsyssel Festivalen og er i samarbejde med Michala Petri.
Lidt historik

I starten af 40'erne samlede initiativrige borgere i Aalborg en kerne af professionelle musikere, der senere skulle blive til Aalborg Symfoniorkester, og indtil 1954 benyttede orkestret sig af sangere fra byens eksisterende kor, når der skulle løses kor- og orkesteropgaver.I 1954 blev der på initiativ af orkestret etableret et kor, der skulle være orkestrets "eget" kor, hvor koret fungerede helt i orkestrets regi.I 1961 blev koret omdannet til en forening med bestyrelse, vedtægter etc. Samarbejdet med orkestret fortsatte, men koret havde nu mulighed for indflydelse på repertoire, for at lægge linje for korets profil og for at sætte niveau for de sangere, der ønskede at blive optaget i koret.

Repertoire

Koret løser som regel 1-2 store opgaver årligt sammen med Aalborg Symfoniorkester, ligesom der hvert år er flere a cappella koncerter på programmet med korets egen dirigent.

Den nære tilknytning til orkestret betyder, at Filharmonisk Kor væsentligst synger musik i symfoniske stilarter lige fra barok til nutidig musik. Blandt de mange værker, koret har medvirket i, kan bl.a. nævnes: Händels Messias, Haydns Skabelsen, Verdis Requiem, Pizzettis Requiem (a cappella) og Stravinskijs Salmesymfoni, Mozarts C-mol messe, Benjamin Brittens War Requiem, Durufle´s Requiem, Carl Orfs Carmina Burana.

Ved egne koncerter og på korweekend/korrejse er der også musik i lettere stilarter på programmet. 

Rejseoplevelser

I 2007 startede Filharmonisk Kor en rejsetradition med en tur til Bruxelles, hvor koret blandt andet gav koncert i Europaparlamentet. Koret har siden hvert forår været på koncerttur, som hvert andet år går til udlandet. De seneste år er hyppigheden sat ned til at der hvert år enten afholdes korweekend eller korrejse skiftevis. Dette er gjort for at sikre endnu mere gennemarbejdede rejse- og koncertprogrammer med tilsvarende større koroplevelser til følge. På disse rejser medbringer koret et varieret og spændende repertoire, der er skræddersyet til den enkelte tur.

Filharmonisk Kor er medlem af Kor72, der er en landsdækkende organisation for blandede kor. Gennem Kor72 får medlemmerne lejlighed til at deltage i mange spændende stævner med de bedste instruktører fra ind- og udland.

Ca. 30 sangere fra koret deltog sammen med Czech National Symfony Orchestra i uge 42 i 2018 i Warner Bros. række af filmkoncerter med ”Harry Potter og Fangen fra Azkaban”, først med prøve i Prag med orkesteret og siden med 2 koncerter i Oslo Konserthus, 2 koncerter i DR Koncerthus og 1 koncert i Musikkens Hus i Aalborg. Det var en noget anderledes opgave end de ”almindelige” klassiske koncerter, men det viser, at koret klarer mange slags opgaver.